9 praktische tips voor je rondreis in Maleisië
- Megan Vlemmix
- 26 mrt
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 5 dagen geleden
Maleisië wordt door toeristen ook wel het 'instap' land van Azië genoemd, omdat het vergeleken met de andere landen in Azië redelijk modern en makkelijk te bereizen is. In deze post de beste tips om je rondreis door Maleisië onvergetelijk te maken!
1. Beste reistijd
Maleisië heeft een tropisch klimaat met hoge temperaturen en luchtvochtigheid het hele jaar door. De beste reistijd verschilt per regio:
West-Maleisië (Kuala Lumpur, Penang, Langkawi): De beste periode voor dit gebied is van november tot april, het is dan droger en iets minder warm. Het regenseizoen is van mei tot oktober. Er vallen dan vaak korte maar stevige regenbuien. Zelf waren wij er in het regenseizoen, en ondanks dat er zeker wat buien zijn gevallen, is het niet zo dat het de hele dag door regent. Wij vonden een buitje op zijn tijd juist verfrissend!
Oost-Maleisië (Perhentian Islands, Tioman, Borneo): Voor dit gebied is beste reistijd juist van april tot van oktober. Van november tot februari kunnen eilanden zoals de Perhentians zelfs helemaal gesloten zijn door het slechte weer. Check dat dus even voordat je gaat!

2. Visum en reisdocumenten
Als Nederlander mag je 90 dagen zonder visum in Maleisië verblijven.
Zorg ervoor dat je paspoort minstens zes maanden geldig is bij aankomst.
Internationaal rijbewijs: Als je een auto of scooter wilt huren, heb je een internationaal rijbewijs nodig.
3. Geldzaken
De valuta in Maleisië is de Maleisische ringgit (MYR).
In steden en toeristische gebieden kun je vrijwel overal met een creditcard betalen, maar in kleinere dorpen en lokale eetstalletjes is contant geld noodzakelijk.
Er zijn veel pinautomaten te vinden in Maleisië, maar sommige rekenen extra kosten. Maybank en CIMB zijn goede opties met lage transactiekosten.
Fooien zijn niet verplicht, maar een kleine fooi in restaurants en voor taxi’s wordt gewaardeerd.
Controleer altijd je biljetten, want sommige oudere briefjes worden niet meer geaccepteerd. Dit hebben wij een paar keer gehad, dus echt goed om te checken wanneer je wisselgeld krijgt.
4. Transport
Treinen en bussen: De ETS-trein is een snelle en comfortabele optie om tussen steden als Kuala Lumpur, Ipoh en Penang te reizen. Langeafstands- en nachtbussen zijn een goedkopere optie, maar kies dan wel betrouwbare maatschappijen zoals Aeroline of Konsortium.
Binnenlandse vluchten: Als je tussen het schiereiland en Borneo reist, is vliegen de enige optie. AirAsia en Malaysia Airlines bieden goedkope binnenlandse vluchten. Ook van Langkawi naar Kuala Lumpur gaan dagelijks meerder vluchten.
Autohuur: Handig als je afgelegen plekken wilt verkennen, zoals de Cameron Highlands of nationale parken. Wij hebben zelf de helft van onze reis een auto gehuurd, en vonden dit erg fijn omdat je toch wat meer kan zien. Het is wel wat duurder, en let op dat in Maleisië links wordt gereden!
Grab: Grab is de populairste en veiligste manier om je binnen steden te verplaatsen. Het werkt zoals Uber en is vaak goedkoper dan taxi’s. Je ziet vooraf de prijs, zodat je niet hoeft te onderhandelen. Reguliere taxi’s in Maleisië staan bekend om hun hoge prijzen en soms oneerlijke chauffeurs.
5. Veiligheid en gezondheid
Over het algemeen is Maleisië een veilig land. Wij hebben ook niets geks mee gemaakt tijdens onze reis. Maar, let wel even op het volgende:
Pas op voor zakkenrollers in toeristische gebieden zoals Kuala Lumpur en Penang. Diefstal komt daar veel voor, en als je erop let kan je in de drukke straten de zakkenrollers herkennen.
Vaccinaties tegen hepatitis A en DTP worden aanbevolen.
Dengue komt voor, vooral in regenachtige periodes. Koop echt goede DEET-insectenspray want die ga je nodig hebben.
Drink alleen water uit flessen en vermijd ijsblokjes op straat, je wilt namelijk geen dagen op de wc doorbrengen ;).
6. Niet vergeten mee te nemen
Luchtige, ademende kleding (katoen of linnen)
Ga je in het regenseizoen? Neem dan sneldrogende kleding en een regenjas of poncho mee.
Goede wandelschoenen voor jungletochten
Wereldstekker (Maleisië gebruikt type G stopcontacten)
7. Eten en drinken
Maleisië staat bekend om zijn fantastische streetfood. En ik kan je vertellen, dat is zeker niet zonder reden. In veel steden heb je straten vol met eetkraampjes met lokale gerechten zoals Nasi lemak (Rijst gekookt in kokosmelk met sambal, pinda’s en ansjovis ), Satay (Gegrilde spiesjes met pindasaus) of bijvoorbeeld Char kway teow (Gebakken rijstnoedels met garnalen en ei).
Let wel even goed op hoe de kraampjes eruit zien, ze zijn namelijk niet allemaal even hygiënisch.
TIP: Verder wordt er ook veel Durian verkocht. Dit is een fruit wat echt meeeega stinkt en in veel hotels daarom ook verboden is. Locals schijnen het heerlijk te vinden, maar pas op want de geur en smaak is erg heftig.

8. Lokale cultuur
Maleisië is een multicultureel land met Maleisische, Chinese en Indiase invloeden. Het grote deel is echter Islamatisch. Hierdoor is er niet overal alcohol verkrijgbaar, en moet je op sommige plekken rekening houden met je kleding. Deze op religieuze plekken moet je je schouders en knieën bedekken.
9. Hoogtepunten die je niet mag missen
Tot slot, enkele plekken in Maleisië die je echt niet mag missen:
Kuala Lumpur: Moderne stad met de Petronas Towers en streetfood in Jalan Alor.
Langkawi: Tropisch eiland met prachtige stranden
Taman Negara: Een van de oudste regenwouden ter wereld!
Borneo (Sabah & Sarawak): Spot orang-oetans in Sepilok of duik bij Sipadan.
Cameron Highlands: Groene theeplantages, boerderijen in de bergen
Meer weten over de ideale reisroute door Maleisië? Dat lees je hier.
Comentarios